RESEPI SERI MUKA



KUIH SERI MUKA

Resepi kuih ni ita dpt dari mak, kuih org dulu2 tak sama dgn kita skrg.. mungkin ada sedikit perbezaan dari segi bahan dan cara ia di buat...  apa ye bahan yg mak gunakan jom kita intai2

MyKitchen's Resipe

Utk bahagian bawah
2 cwn beras pulut - direndam (biasanyer ita rendam semalaman)
3 sudu kelapa parut - putih saja
secubit garam

Masukkan pulut dlm periuk nasi dan tanak mcm masak nasi ( sukatan 1cwn pulut=1cwn air)
Gaulkan kelapa parut dgn garam. Setelah pulut masak gaulkan pulut dgn kelapa td hingga rata. Ambil loyang alas kan dgn plastik, oleskan dgn minyak masak dan masukkan pulut td ke dlmnyer ratakan. Tekan pulut hingga padat dan mampat. Kemudian masukkan dlm kukus dan kukus selama 15 minit.

Utk bahagian atas
2 cwn tpg gandum
2 cwn gula - dimasak bersama daun pandan dan sedikit air
2 biji telur - di buang tali pusat
secubit garam
1 biji santan kelapa
beberapa helai daun pandan - diblend dgn air kemudian tapis ambil airnyer saja.
pewarna hijau
pandan emulco

Blend tpg, telur dan garam dgn santan. masukkan air daun pandan dan gula. Masukkan pewarna hijau dan pandan emulco . Masak bahan ini atas dapur hingga bahan menjadi sedikit pekat. Tuangkan bahan atas pulut td dan kukus....
* Sukatan ini adalah untuk 2 loyang 8' klu nak buat utk satu loyang bahannya hendaklah di bahagi 2.


0 Response to "RESEPI SERI MUKA"

Post a Comment